TERPEENIEN IHMEELLINEN MAAILMA

TERPEENIEN IHMEELLINEN MAAILMA

Kun puheeksi otetaan kannabis-lajikkeet niin yleensä heti lajikekeskustelun jälkeen kärkeen nousee puheet eri lajikkeiden THC:n ja CBD:n kannabinoideista ja visusti taka-alalle jäävät kasvin tärkeimmät ja monimuotoisimmat osat terpeenit.

Maailmalla alan-ammattilaisten ja harrastajien hyvinkin värikkääksi puhjenneissa keskusteluissa puhutaan tai pitäisikö sanoa kinastellaan lähes yhtä paljon THC- ja CBD-asioiden lisäksi terpeeneistä, joita täällä pohjolassa ei joko osata yhdistää keskusteluihin tai niistä ei osata hakea yhtä paljon tietoa kuin muista alan asioista.

Tässä blogikirjoituksessa sukelletaan hieman siemen pintaa syvemmälle terpeenien ihmeelliseen maailmaan ja avataan kaikille lukijoille terpeenien saloja.

Mitkä ihmeen terpeenit?

Faktaa on, että yksi kasvin tärkeimmistä ja monimuoto osista on terpeenit. Terpeenit eivät ainoastaan määrittele kannabiksen aromia ja makua, vaan ne voivat myös vaikuttaa niin kasviin kuin siihen millaisen lopputuloksen se tarjoilee.

Terpeenit vastaavat kasvin tuoksusta, ja niiden tarkoitus luonnossa on suojella kasvia tuholaisilta ja houkutella sen ympärille pölyttäjiä.

Kaikkiaan terpeeneitä on tunnistettu tällä hetkellä yli 20 000 eri yhdistettä. Niitä esiintyy laajasti etenkin aromaattisissa kasveissa kuten yrteissä, kukissa ja havupuissa.

Kannabiksessa on tunnistettu yli 200 eri terpeeniä, vaikka vain osa niistä esiintyy merkittävinä pitoisuuksina eri kannabis-lajikkeissa.

Vaikka kannabis-lajikkeissa tunnistettavia terpeeneitä on satoja niin käytännössä ne jakautuvat kuitenkin vain muutamaan keskeiseen ryhmään. 

Yleisimpiä terpeenejä eri kannabis-lajikkeissa ovat myrseeni, limoneeni, pinene, linalooli ja karyofylleeni. Vähemmän yleisempiä terpeeneitä puolestaan ovat humuleeni, terpinoleeni ja nerolidoli.

Harvinaisia terpeeneitä kannabislajikkeissa on satoja, mutta niiden pitoisuudet ovat niin pieniä, että niiden vaikutus yksittäisiin lajikkeisiin on vähäinen tai vielä nykypäivänä huonosti tiedetty saati ymmärretty.

Terpeenien lyhyt oppimäärä

Myrseeni:

Löytyy usein indika-pohjaisista lajikkeista. Sen tuoksu on hyvinkin maanläheinen, muskatillinen, hieman hedelmäinen (kuten mango). Lisäksi siitä saattaa löytää humalan ja tinjamin tyylisiä vivahteita.

Limonene

Sitruksinen, raikas minttumainen.

Pinene

Raikas, havumainen, mäntymäinen tuoksu, josta saattaa löytää myös mausteista puolta kuten rosmariinin ja basilikan sävyjä.

Caryophyllene

Pippurinen, mausteinen, hieman maanläheinen. Vivahteita kuten mustapippuri, neilikka ja kaneli.

Linalooli

Kukkaisa, leventelimainen. Minttumainen, vahvasti yrtti vivahteinen kuten korianteri.

Humulene

Maanläheinen, puinen, yrttinen. Mausta ja aromista löytyy myös humalan, basilikan ja korianterin viittaavia vivahteita.

Terpinolene

Makean yrttinen, hieman kukkainen. Mausta ja aromista on selvästi tunnistettavissa tuttuja makuja kuten omena, kumina ja rosmariini.

Terpeenien ja kannabinoidien syvä yhteistyö

Terpeenien vaikutuksia ei tule tarkastella kuitenkaan yksinään. Kannabiksen monimutkaisessa genetiikassa kannabinoidit ja terpeenit toimivat yhdessä luoden niin sanotun entourage-ilmiön.

Suomen kielellä tämä tarkoittaa, että terpeenit voivat voimistaa kannabinoidia ja niiden tehoa kasvissa.

Esimerkiksi limonene on huomattu korostavan THC:stä jossakin lajikkeissa, kun taas linalooli voi vähentää korkeaa THC-pitoisuuksia joissakin.

Terpeenit ja tulevaisuus

Kannabis-tutkimukset meillä täällä Suomessa ovat hyvin tuoreita kuin taas maailmalla kannabista ja sen vaikutuksia on tutkittu jo vuosikymmenien ajan.

Tulevaisuudessa terpeenien rooli hyvinvoinnissa ja lääkinnällisessä käytössä tulee todennäköisesti korostumaan.

Tästä on saatu jo osviitta maissa, joissa kannabiksen kasvattaminen on sallittua ja niitä on yhdistetty räätälöityihin tuotteihin, joissa terpeenit ja kannabinoidit ovat yhdistetty tiettyjen terveysvaikutusten saavuttamiseksi.

Terpeenit eivät siis ole vain tuoksu tai maku – ne ovat avain moniin kannabiksen ainutlaatuisiin ominaisuuksiin.

Takaisin blogiin